Informācija vīndariem

Raugu apraksti

Lalvin ICV-Kl (V1116)

Raudzē ātri un spēcīgi. Var raudzēt arī siltumā. Der vīna un alus gatavošanai no visiem izejmateriāliem. Baltvīnam, sarkanvīnam, rose vīnam, ledusvīniem. Satur Killer faktoru, kas nogalina savvaļas raugus. Garšā saglabā izejmateriāla svaigumu, veido papildus ziedu esteru smaržas. Pacieš zemas un augstas temperatūras, bet ir prasīgs barības vielu ziņā. Nepieciešams pievienot papildus slāpekļa avotu. Spēj noraudzēt līdz 18 tilp.% spirta, tādēļ ļoti precīzi jāaprēķina papildus pievienojamais cukura daudzums.

Lalvin71 B-1122

Baltvīniem, sarkanvīniem, rose vīniem. Piemērots tādu vīnu gatavošanai, kuriem smaržā un garšā nepieciešams pēc iespējas vairāk saglabāt izejmateriāla augļu vai ogu raksturu, papildinot to ar jauniem esteru tipa aromātiem. Samazina izejmateriāla skābuma līmeni. Piemērots pussaldo un deserta vīnu gatavošanā. Neiztur augstu spirta saturu, tādēļ vīnā paliek dabiskais cukura atlikums. Raudzē lēni, vislabāk raudzēt vēsumā. Lai raudzēšana būtu sekmīga, jāievēro sevišķa tīrība, lai raugu nepārmāktu savvaļas raugi. Obligāta iepriekšēja izejmateriāla dezinfekcija vai pasterizēšana.

Pasteur Champagne

Piemērots vieglu, dzirkstošu šampanieša tipu vīnu un sidra, perija gatavošanai. Labi piemērots rabarberu vīniem. Pastiprināti veido ogļskābo gāzi. Raudzēt vēsumā, pēc iespējas lēnāk. Gandrīz nemaz neizmaina izejmateriāla smaržas un garšas buķeti.

EC-1188 (Prise de Mousse) Sevišķi piemērots alus un augļu (ābolu, bumbieru) vīnu gatavošanai. Labi rezultāti gūti gatavojot dzirkstošus ziedu (pieneņu, ceriņu) vīnus. Der arī vīnogu vīniem un alus gatavošanai. Raudzē ātri un spēcīgi, bet puto samērā maz. Ja izejmateriāls ir no ļoti gataviem vai nedaudz iebojātiem augļiem un ogām, ieteicams izvēlēties šo raugu. Satur Killer faktoru, kas nomāc citu nevēlamu raugu attīstību. Maz izmaina izejmateriāla smaržu un garšu, saglabājot vīnā augļu raksturu. Prasīgs pēc barības vielām, noteikti jāpievieno papildus slāpekļa avots. Vislabāk raudzēt vēsumā. Spēj noraudzēt līdz 16-18 tilp.% spirta.
Fermiblanc Aroma Vīniem no visiem izejmateriāliem. Raudzē strauji un enerģiski. Vislabāk raudzēt vēsumā pēc iespējas lēnāk. Veido ļoti bagātīgu smaržas buķeti.
Pasteur Red Bagātīgu, izcili krāsotu sarkanvīnu gatavošanai no vīnogām, upenēm, ķiršiem, kazenēm, korintēm, mellenēm. Raudzē vidēji ātri, sākumā ļoti spēcīgi puto. Vēlams raudzēt vēsumā. Izmaina garšas buķeti, tuvinot vīnogu raksturam. Izdala fermentus, kas no ogu mizām izvelk krāsas pigmentus, tādēļ ar šo raugu var iegūt maksimāli labi krāsotus sarkanvīnus.
Cote des Blancs

Baltvīnu un rose tipa vīnu gatavošanai gan no vīnogām, gan augļiem un jāņogām. Raudzē samērā lēni, bet galarezultātā veido tīru, dzidru vīna nokrāsu un patīkamu augļu tipa buķeti. Šī rauga īpatnība ir spēja raudzēšanas laikā samazināt skābju līmeni, tādēļ tas labi piemērots skābo ābolu šķirņu sulas pārraudzēšanā.

Premier Cuvee Visu tipu vīniem. Raudzē ļoti strauji un aktīvi, spēcīgi puto. Samērā maz izmaina izejmateriāla aromātu. Labi piemērots, ja izejmateriāls ir pārgatavojies vai sācis bojāties.
Closter Neuburg Augļu un ogu vīniem labi saglabā dabisko aromātu. Raudzē ļoti lēni, bet galarezultātā vīns iznāk ar teicamu buķeti un lieliski nodzidrinās. Vislabāk raudzēt vēsumā.
Actiflore C (F33) Gan baltvīniem, gan sarkanvīniem no augļiem - ogām un vīnogām. Raudzē ļoti strauji, spēcīgi puto. Vīnam izmaina izejmateriāla smaržu un nianses, tuvinot vīnogu vīniem ar kompleksu, bagātīgu garšu. Maz prasīgs barības vielu ziņā, pacieš gan aukstumu, gan karstumu. Spēj noraudzēt līdz 14,5 tilp.% spirta.
Zymaflore VL 3 Viegliem dzirkstošiem vīnogu baltvīniem, ābolu sidram, šampanietim, alus gatavošanai. Raudzē vidēji strauji, bagātīgi puto, veido Riesling un Sauvignon Blanc tipa aromātus. Raudzēšana apstājas, sasniedzot 14 tilp.% spirtu.